Повернутись до головної сторінки фанфіку: Повість про село Куку-Йоптівка

Натисніть на потрібну назву, щоб перейти до читання відповідного розділу.

Анотація

11.11.2023

Повний текст

   Прекрасний день 11 листопада, коли бабці відмічають день пам’яті святої Анастасії Римлянині, молоді день звільнення Херсону від російської окупації, а діти радісно грають біля озера Бандерка, розлякуючи сорок з дерев. Біля міста на проїзджаючому повз автобусі зупиняється порядний молодик з валізою і не впевнено крокує вулицею Вишневою, роздивляючись місцевий архітектурний колорит часних будинків. Біля озера він помітив красиву і елегантних жінок, що споглядали на граючих в камишах діток, вони також звернули увагу на парубка на лівій частині дороги - одразу видно, що не свій, бо місцеві ходять лише посеред вулиці.

— Привіт, односельчани!

— Добрий вечір. —Привітно відповіла йому Аксанка коли в той час Фаїна Іванівна доповнила її слова простягнутими руками зпереду, ніби тримаючи коровай з сіллю.

— Я вчився в Оксфорді деякий час, але побачив в Тік Ток це прекрасне село і подумав, та ну його, і до вас!

— О, то вітаю вас! На якій вулиці будете жити? — Радісно спитала Аксаначка, не зводячи погляду зі своїх дітей.

— Точну адресу ще не знаю, але біля гей-клубу, однозначно!

— Ооооо, то вам на Затишну! — Скрикнув місцевий письменник, що йшов зі сторони бібліотеки з комп’ютером в руці.

— Та нєє, на Затишній лесбійський клуб! — Наголосила Аксана — Хай на Ірини Федишин селиться. На нашому сайті є карта, почитаєте інфу про село. І не слухайте людей, вулиця Європейська - то вже давно не Фаріон!

— Ось це у вас реформи!! — парубок відкрив на телефоні сайт Куку-Йоптівки і одразу побачив мапу такого неймовірного села. — То лесбійський клуб на Затишній, а я або на Федишин, або на Садовій.

— Аааа, точно, переплутав, Боже поможи! Вибачте, зовсім голова вже не варить. — Письменник Лаврентій почухав потилицю від ніяковості.

   Вітер підсилився і почав хилити дерева до води. Так гарно сонце ще не відбивалось в озері села - хвилі здіймали яскраве сонячне світло до верху, ніби намагаючись позбутись їх, але все марно, - вони знову опускались на свій рівень. Останнє листя летить з скронь дубів до долу, стелячи незаасфальтовані дороги села, які постійно намагається привести до ладу депутат сільради Шмякіно.

— Все добре, пане, а ви де живете? — Попри сильний вітер все ще бадьоро спитав новоселець у зніяковілого письменника і підморгнув, щоб послабити обстановку. Але хто зна, чи помітив це отримувач.

— Та то я на затишній 10 живу, по праву сторону від моєї хати є місце пусте, ото я сподіваюсь, що біля мене нарешті вже хтось хату збудує.

— Далеко від центру. Сподіваюсь, у вас є авіа-сполучення?

— На жаль, немає, їздю на лісапеді і ями щебнем засипаю… — Похмуро відповів чоловік, що б’є рекорди села зі збирання грибів в лісі поблизу.

— Ну нічого, напишемо петицію щодо будування як мінімум двох аєропортів на території нашого села. — В цей час Шмякіно, підслуховуючи розмову, зрозумів що цей молодик приїхав селитися і тихенько підсунув йому у подарунок гроші, поки той говорив. Це слугувало приємним здивуванням.

Карга Іванівна роззула очі і здивовано, у підвищеному тоні спитала… — Та нашо він нам?! — В цей час Аксанка і Лаврін Романович осуджуючи витріщились на нього, вже готуючись здіймати бунт.

— І цю ідею фінансує депутат сільради?! Ми проти цього! — Загорланив письменник.

— То ж лише двісті гривень! Я даю ґроши у подарунок всім, хто приїзджає селитись у наше село задля підвищення цікавості до активної участі в нашому суспільстві! — Одразу зауважив мудрий депутат сільради і похлопав хлопця з Оксфорду по плечу. — А як тебе звати?

— Я Сергій і повністю погоджуюсь з вашим методом залучення до громадської активності. Не те що по всій країні, зубажиння одне.

— Ну добре, зради немає! — Підсумкував Лаврін. — На годиннику вже друга сорок три - це номер маршрутки якою я їздив в Дніпро, коли жив в Дніпропетровській області. Як зараз пам’ятаю те, як я закинув все своє минуле і почав життя з чистого листа в Куку-Йоптівці…

— Я теж раніше жив в Дніпропетровській області, омагад! — Сергій трохи запнувся і потім сказав тихіше… — сорі, в мене ще британський акцент не вийшов.

— Да ви шо, які люди! По всьому світу розкидало, а зустрілись в цьому селі. Куку-Йоптівка об’єднує! Куку-Йоптівка, як то у вас в Оксфордах кажуть, форевер!

 

    Ставлення автора до критики: Позитивне